Hammaslääkärin tavoitteena on saada hoidettua hammassairaudet siten, ettei hampaan poistoon tarvitsisi turvautua. Kaukana ovat ajat, jolloin hampaita poistettiin, koska muutakaan ei kiireessä ehditty tai tekniikat mahdollistaneet. Kuitenkin on tilanteita vielä tänäänkin, kun hampaan poisto on oikea hoito. Hampaan kudosta on voitu menettää niin paljon, ettei laadukas korjaaminen ole mahdollista, tai hammastulehdus niin sitkeä, ettei hyvälläkään juurihoidolla saada tulehdusta taltutettua. Hampaiden poisto on joskus välttämätöntä, jotta voimme tehdä sinulle Terveen Hymyn.
Varaa aikaHammaslääkärin täytyy tietää, millaista hammasta on poistamassa. Siksi aina poistettavasta hampaasta tulee olla otettuna edustava röntgenkuva. Hampaiden poisto on osa kaikkien hammaslääkäreiden koulutusta, mutta vaativissa tapauksissa hoidon suorittaa suu- ja leukakirurgi. Toimenpiteen kesto on muutamasta minuutista yleensä korkeintaan puoleen tuntiin.
Toimenpidealue puudutetaan hyvin. Poiston ei tule olla kivuliasta. Tarvittaessa monijuurinen hammas ositetaan juuret erikseen, jotta poisto on mahdollisimman helppo ja kudoksia säästävä. Toimenpiteen suorittajalla tulee olla hyvä käsitys potilaan yleisterveydestä, koska se vaikuttaa poistotekniikoihin ja jälkiseurantaan. Olemme tarvittaessa yhteydessä Sinua hoitavaan yleislääkäriin, jos tarvitsemme lisätietoa esimerkiksi verenohennuslääkkeestäsi.
Annamme Sinulle kirjalliset ja suulliset kotihoito-ohjeet toimenpiteen jälkeen ja varmistamme, että jälkiseuranta on tarkoituksenmukaisesti hoidettu.
Lisäksi kokonaishoitosuunnitelma on hyvä olla tiedossa. Jos hampaanpoiston jälkeen alueelle asennetaan esimerkiksi keinojuuri, implanttihammas, on monesti kustannustehokasta asettaa tuoreeseen poistokuoppaan luuta korvaava keinomateriaali poiston yhteydessä. Täten vältymme mahdollisesti jatkossa erikseen tehtävältä keinoluuoperaatiolta.
Viisaudenhampaan poistotarpeesta on tehty käypähoito.fi -suositukset. Jokainen poisto arvioidaan yksilöllisesti ja toteutetaan huolellisen röntgendiagnostiikan jälkeen potilaan toiveita kuunnellen. Suositeltavaa on poistaa viisaudenhammas silloin, kun hampaan juuren kehitys on vielä kesken. Tämä ajoittuu yleensä ikävuosien 18-23 välille. Ikääntyessä luu hampaan ympärillä kovenee ja tiivistyy, jolloin toimenpide saattaa tulla vaativammaksi. Nuoremmilla hampaiden poistoalue parantuu paremmin ja toimenpide on helpompi tehdä.
Hampaiden poistot suunnitellaan aina yksilöllisesti hammastarkastuksen yhteydessä. Haluamme, että toimenpiteen ajankohta on sinulle paras mahdollinen. Esitämme ajatuksemme kokonaishoidosta ja aikatauluista sekä kustannustekijöistä. Säännölliset hammastarkastukset pienentävät merkittävästi hampaiden poistojen tarvetta.