Ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudosta enemmän vaurioittava parodontiitti ovat suomalaisessa väestössä yleisiä suun alueen sairauksia. Hoitamaton ientulehdus, gingiviitti, voi usein edetä parodontiitiksi, koska iensairaudet ovat yleensä oireettomia.
2000 -luvulla on suomalaisten ienterveyttä seurattu tarkasti eri tutkimuksissa, sairauden esiintyvyys on pysynyt väestössä hyvin samanlaisena eikä muutosta terveempään suuntaan ole havaittu. Ientulehdusta esiintyy 74% väestöstä ja pidemmälle edenneitäkin ienkudossairauksia 64%:lla. On ehkä hieman yllättävää, että parodontiitin esiintyvyys lisääntyy jo alle 30-vuotiailla, erityisesti tupakoivilla.
Iensairaudet syntyvät, kun hampaiden ienrajaan kertyy bakteeripeitettä. Tupakointi ja diabetes ovat taudin merkittäviä riskitekijöitä. Iensairaudet ovat selkeä riski myös yleisterveydelle. On osoitettu, että hoitamaton parodontiitti altistaa sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksille, myös diabeteksen hoitotasapaino voi kärsiä iensairaudesta.
Miten hoidetaan?
Iensairauksien hoito on potilaan ja hoitavan henkilökunnan yhteistyötä. Hammaslääkäri tai suuhygienisti suorittaa hampaiden pintojen ammattimaisen puhdistuksen oman välineistönsä avulla, mutta potilaalla on vähintään yhtä tärkeä rooli hoidossa: huolellinen oma hampaiden ja ienkudosten puhdistus ovat onnistuneen hoidon edellytyksenä. Hammaslääkärin tehtävänä on bakteeripeitteen poistamisen lisäksi luoda potilaan omahoidolle suotuisat olosuhteet: paikkaylimäärien hionta ja rakenteiden tekeminen siten, että kotihoito onnistuu, on tärkeä osa laadukasta hammashoitoa. Suuhygienisti on ylläpitohoidon ammattilainen, säännöllinen ammattimainen puhdistus suuhygienistin toimesta auttaa säilyttämään Terveen Hymyn.
Me hammaslääkärit ja suuhygienistit haluamme räätälöidä Sinulle tehokkaan ja riittävän kotihoito ratkaisun. Nykyään on hienosti erilaisia suunterveyden hoitotuotteita ja -laitteita, älä epäröi kysyä niistä sinua hoitavalta ammattilaiselta. Haluamme kannustaa sinua myös tupakoinnin lopettamisessa osana kokonaisvaltaista iensairauden hoitoa.
Vaativien parodontiittitapausten hoito vaatii joskus iensairauksiin erikoistuneen hammaslääkärin hoitoa. Lähetämme mielellämme Sinut osaavan erikoishammaslääkärin vastaanotolle, mikäli katsomme sen tarpeelliseksi. Tunnemme hyvin alamme osaajat, voit luottaa suositukseen.
Ienvetäymät
Ienvetäymien katsotaan aiheutuvan epäsuotuisista purentavoimista sekä mekaanisesta rasituksesta. Ienvetäymät voivat aiheuttaa päivittäistä harmia kuten vihlontaa. Paljastunut juurenpinta on herkkä reikiintymään ja bakteeripeitteet kerääntyvät herkemmin ienvetäytymiin aiheuttaen gingiviittiä. Joskus ienvetäymien hoidoksi riittää juurenpinnan suojaaminen hoitavalla aineella, isommissa vaurioissa turvaudutaan paikkaushoitoon. Iensairauksien erikoishammaslääkäriä voidaan tarvita, jos ienvetäymät halutaan korjata ienleikkaushoidolla.
Hammasimplanttihoito vain terveelle suulle
Hammasimplantit ovat nykyään arkipäivää suomalaisessa hammashoidossa. Tutkimustulosten lisääntyessä ja kliinisen kokemuksen perusteella voidaan todeta, että implanttihoitoa ei tule tehdä suussa, jossa on hoitamaton parodontiitti. Hammasimplantti ei reikiinny, mutta ienrajan bakteeripeitteet aiheuttavat gingiviittiä ja parodontiittia implanttien ympärille kuten hampaidenkin ympärille. Pahimmassa tapauksessa arvokas hammasimplantti menetetään ienkudossairauden takia. Ennaltaehkäisy, parodontiitin hoito ja ylläpitohoito korostuvat hammasimplanttihoitojen yhteydessä.