Hampaan juurihoidossa puhdistetaan hampaan juurikanavat sopivilla juurikanavainstrumenteilla ja desinfioivilla huuhteluaineilla. Puhdistetut juurikanavat täytetään joko samassa istunnossa tai parantumisjakson jälkeen juurentäyttömateriaalilla. On tärkeää, että hammas paikataan tai kruunutetaan laadukkaasti juurihoidon jälkeen, sen on osoitettu olevan iso tekijä onnistuneen hoitotuloksen ylläpitämisessä.
Varaa aikaJuurihoito aloitetaan yleensä juurikanavainfektion takia. Hampaan ydin tulehtuu useimmiten syvän karieksen bakteereista. Joskus hammastapaturmat aiheuttavat myös hampaan ytimen kuolion, tällöin on myös tarkoituksenmukaista suorittaa juurihoito.
Hampaan juurien tulehduspesäkkeet löytyvät usein sattumalöydöksinä röntgenkuvista. Usein krooniset tulehdukset ovat potilaalle oireettomia. Antibioottihoidolla tulehduspesäkkeet eivät parane, sillä tulehduksessa hampaan oma sisäinen verenkierto on tuhoutunut eivätkä antibiootit pääse bakteereihin täten ’käsiksi’. Oikea hoito on laadukas hampaan ytimen ammattimainen puhdistus.
Miten tehdään onnistunut juurihoito?
Juurihoito tarvitsee 1-3 käyntikertaa ja toimenpiteelle tulee varata riittävästi aikaa. Juurikanavisto on hyvin erilainen eri hampaissa, siksi alkuröntgenkuva on välttämätön. Toimenpiteen tulee olla kivutonta hyvän puudutuksen ansiosta. Onnistuneen hoidon mahdollistamiseksi hammas on hoidettava steriilisti ja siksi nykykäytännön mukaisesti hoidettava alue eristetään suuontelosta kofferdamilla, eli hampaan ympärille asetettavalla suojalla. Juurihoidon päätteeksi on tärkeätä suojata hammasydin tiiviillä paikalla tai kruunulla.
Onnistunutta juurihoitoa on seurattava, parantumisvaihe voi kestää kuukausia juurihoidon jälkeen Röntgenkuvia tarvitaan, koska itse tulehdus ja parantumisvaihe ovat potilaalle oireettomia. Tiedämme, että parantumattomat ja krooniset tulehdukset ovat yleisterveydelle haitalisia, siksi haluamme varmistaa hoitotuloksen jatkoseurannan avulla.
Koska tarvitaan erikoishammaslääkärin apua?Laadukkaan juurihoidon suorittaminen on osa perushammaslääkärin työkenttää. Viimeisten vuosien aikana alamme on kehittynyt huomattavasti myös juurihoitojen käytännöissä ja tekniikoissa. Jatkuvan koulutuksen kartuttaman tiedon ja taidon sekä oikean instrumentaation ja materiaalivalinnan takia tänään hoidetaan tapauksia yleishammaslääkärin toimesta, joita ei aiemmin voitu hoitaa ollenkaan.
Joskus kuitenkin hoidettava hammas on erityisen monimutkainen tai haastava, siksi voidaan tarvita juurihoitoihin perehtyneen hammaslääkärin tai erikoishammaslääkärin välineistöä ja tietotaitoa. Jotta hoidon aluksi on riittävä informaatio hampaan tilasta ja anatomiasta, voidaan joskus tarvita myös pidemmälle kehittyneitä kuvantamismenetelmiä, esimerkiksi 3D KKTT-kuvausta.
Aina hammasta ei voida pelastaa juurihoidonkaan avulla, oikea hoito on tällöin hampaan poisto.